Demonstráció november 6-án

2018.11.05

Tisztelt Tagok

Tájékoztatlak Titeket, hogy november 6-án (kedden) egy szakszervezeti demonstrációra kerül sor, melyről a mellékletben olvashattok egy rövid tájékoztatót.

Mint ismert, a szakszervezetek már 2018. júniusa óta tiltakoznak a béren kívüli juttatások adózási szabályainak megváltozása ellen. A témában állásfoglalást hoztak a konföderációk együttesen, javaslatainkat eljuttatva a döntéshozóknak. A kormány az eredeti törvényjavaslatban foglaltakat változatlanul fenntartotta és a végső döntést az Országgyűlésre bízta. A Munkástanácsok Országos Szövetsége és a többi szakszervezet azonban nem adja fel, az elfogadott szabályok őszi módosítása mellett érvelnek, annak érdekében, hogy a kormány őrizze meg a béren kívüli és egyéb kedvezményes juttatások rendszerének legalább az alábbi elemeit:

I. A családok támogatásának érdekében:

a. az iskolakezdési támogatás kedvezményét
b. a lakáscélú munkáltatói támogatás adómentességét
c. a munkahelyi étkeztetés kedvezményét

II. Munkaerő-piaci célokból, a munkaerőhiány csökkentése érdekében:

a. a diákhitel törlesztéséhez adott munkáltatói juttatás adómentességét
b. a mobilitási célú lakhatási támogatás adómentességét

III. Az öngondoskodás elősegítése érdekében:

a. az önkéntes nyugdíjpénztári munkáltatói hozzájárulás kedvezményét
b. az egészségpénztári munkáltatói hozzájárulás kedvezményét
c. önsegélyező pénztárakba való munkáltatói hozzájárulás kedvezményét
d. a kockázati biztosítás munkáltató által megfizetett díjának adómentességét.

A mellékelt demonstrációra szóló felhívást és forgatókönyvet két ágazati szakszervezet készítette, a MASZSZ tag Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ) és a LIGA tag Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSZ), a demonstrációt is ők koordinálják, Szövetségünknek a szervezésbe semmiféle beleszólása nem volt. A Munkástanácsok ezért az operatív szervezésben nem vesz részt, külön nem jelenik meg a demonstráción, viszont álláspontunk szerint meghirdetése a közös követeléseket erősítheti, így akinek szándéka van rá, vegyen rajta részt.

Szövetségünk elsősorban a tárgyalások sikerében bízik. A fenti javaslatainkat ismételten, ezúttal egy személyes egyeztetésen is ismertettem Varga Mihály Pénzügyminiszterrel, egyúttal ismételten kezdeményeztük a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma ülésének összehívását, hogy ott érdemi tárgyalásokat folytathassunk.

Üdvözlettel:
Palkovics Imre
Elnök

A Felhívás megtekintése »
A Tüntetés forgatókönyvének megtekintése »


« Ugrás az összes hírhez