Szolidaritási nyilatkozat

2017.05.17

A Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) szolidaritási nyilatkozata és felhívása a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ) és a Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezete (RKDSZ) tiltakozási akciójához

 

A FESZ évek óta több fórumon is hangot adott amiatti elégedetlenségének, hogy az egészségügyben dolgozók bérhelyzete elfogadhatatlan, túlterheltsége tarthatatlan. Különösen igaz ez a sürgősségi ellátásban dolgozókra, így a mentősökre kiemelten. A szakma tömeges elhagyása riasztó jelzése ennek a tarthatatlan állapotnak.

Az egészségügyi és szociális szféra a közszféra mostohagyermekei, dolgozóiktól csak elvárnak, és a munkájukhoz mérten aránytalanul alacsony elismerésben részesülnek csak. A hosszú évek mulasztását követő, lassú ütemezésű, és méltatlanul mérsékelt bérintézkedések már nem elégségesek ahhoz, hogy a dolgozók ragaszkodjanak a hivatásukhoz. A FESZ a mentősök érdekében is többször emelt szót, és nem tartjuk elfogadhatónak azokat a látszatintézkedéseket sem - pl. a 24 órás szolgálat megengedése - amelyek csak arra jók, hogy a kollégák még többet dolgozhassanak a megélhetésért. Ami sok esetben, még mellékállások vállalásával együtt is nehéz. A valós megoldás a bérek gyors és igen jelentős megemelése. Ez eredményezheti azt, hogy az életmentés fő és egyedüli állásuk legyen, megfelelő időt tudjanak fordítani a pihenésre, ami a betegbiztonság szempontjából is elengedhetetlen.

Ugyanakkor nemcsak a mentősök, hanem a mentőket fogadó intézmények egészségügyi dolgozói számára is halaszthatatlan a gyors és jelentős béremelés, mivel az eddig elindult és betervezett bérintézkedések elégtelenek, nem fejezik ki azt a megbecsülést, amit a betegek mentésében, gyógyításában dolgozók megérdemelnek. Miközben az ágazaton kívüli munkák jelentős körében a bérek gyorsan nőnek, a munkafeltételek javulnak, az egészségügyi dolgozók relatív helyzete nem javul, még mindig sereghajtók. Nem csoda, ha továbbra is tömeges pályaelhagyást, vagy külföldi munkavállalást terveznek.

Ezért a FESZ arra kéri tagjait, hogy csatlakozzanak a mentősök követeléseihez, hogy a korábban tervezettet meghaladó béremelésre kerüljön sor a mentésben, és a mentőket fogadó intézményekben, a szakellátásban és az alapellátásban is. Az egészségügyben feladatot teljesítők nettó bére a közszféra első harmadába kerüljön, a már legalább 5 éves tapasztalattal rendelkező szakképzett dolgozók nettó keresete ne legyen kevesebb 300 000 Ft-nál, és a keresetek emelkedjenek a képzettség és a megszerzett gyakorlati tapasztalat arányában. Mindezek mellett az egészségügyi ellátáson belül is, a különösen nagy terhelésnek kitett területeken - mint a mentés, sürgősségi ellátás, traumatológia, onkológia, stb.. - az egészségügyi megemelt béremelések átlagát meghaladó anyagi elismerésre kerüljön sor.

Független Egészségügyi Szakszervezet

Budapest, 2017. május 17.


« Ugrás az összes hírhez