Fontos információ!

Munkajogi kérdésekkel, panaszokkal fordulhattok hozzánk több csatornán keresztül is. Viszont pár dologgal nagyban meggyorsíthatjátok az ügyintézést, a válaszadást.

Kérjük, olvassátok el erről szóló írásunkat itt: fesz.eu/erdekvedelem


Közlemény a Magyar Orvosi Kamara jogfosztásával kapcsolatban

2023.02.28

Megütközéssel értesültünk a magyar orvosok közösségét képviselő Magyar Orvosi Kamarát érintő parlamenti döntésről. Úgy gondoljuk, hogy a munkavállalókat és rajtuk keresztül a betegek érdekeit képviselő szervezetek tevékenységének korlátozása nem segíti az egészségügyi ellátást nehezítő problémák megoldását.

Sajnos a magyarok életkilátásaiban továbbra is jelentős a lemaradás, sokat kell várni a vizsgálatokra, a diagnózisokra, sok életévet veszítünk el az egészségügyi felvilágosítás és az egészségügyi szakemberek hiánya miatt.

A problémák megoldása elsődlegesen kormányzati felelősség, amelyben az érdekképviseletek - kamarák, szakszervezetek - a mögöttük álló dolgozóktól érkező információkkal, javaslatokkal, egyeztetésekkel segíthetik a valóság jobb megismerését, és a mindenki számára elfogadható megoldások kidolgozását. Ha az érdekképviselet a tiltakozás erőteljesebb formáját választja, azt a tagsága és végső soron a betegek érdekében teszi. Erre kényszerülhetnek a szakszervezetek is, ha úgy ítélik meg, hogy egy intézkedés elmaradása - lásd a szakdolgozói béremelés késedelmét - vagy annak kivitelezési módja a betegek ellátását kedvezőtlenül befolyásolja.

Számos kormányzati kezdeményezést támogattak és támogatnak az érdekképviseletek, de ha valamelyiket nem, vagy valamilyen döntést hiányolnak, azt a mögöttük álló tagság jelzései miatt teszik. Ha nézeteltérés támad az eltérő érdekek vagy nézetek miatt, azt a párbeszéd útján kívánatos oldani.

Nem tartjuk elfogadható megoldásnak a véleményt nyilvánító fél jogfosztását, működésének korlátozását. A döntés meghozatalának módja ráadásul gátolhatja a visszatartott uniós források elérését is, így veszélyezteti a szakdolgozók béremelésének előre hozását, ami pedig a betegellátás javítása érdekében alapvető lenne.

A Magyar Orvosi Kamara, a magyar orvosok a közelmúltban előre sorolt követelésként álltak ki saját problémáik megoldása mellett a szakdolgozók azonnali béremeléséért, mivel érzékelik, hogy a betegek ellátásának ma már ez a legkritikusabb pontja. Ez a lépés is azt mutatja, hogy a betegellátás érdekei határozzák meg tevékenységüket, melyet reményeink szerint továbbra is folytatni fognak.

 

Budapest, 2023. február 28.
Független Egészségügyi Szakszervezet


« Ugrás az összes hírhez