Barion Pixel

Összefoglaló a XXIV. Országos Küldöttgyűlésről

2024.04.08

Címkék: Közlemény

Összefoglaló a XXIV. Országos Küldöttgyűlésről
 

2024.04.04-én tartottuk a XXIV. Országos Küldöttgyűlésünket, mely egyben tisztújító küldöttgyűlés is volt.

A küldöttgyűlésen 251 mandátum erejéig jelentek meg a küldöttek, mely 85%-os részvételnek felelt meg, így a küldöttgyűlés határozatképessége a minősített többséghez is mindvégig elegendő volt.

A küldöttgyűlés egyhangúan elfogadta az első napirendi pontban szereplő 2023.évi szakmai pénzügyi beszámolót, melyet Dr. Soós Adrianna elnök asszony ismertetett. 
Az elmúlt év fontos érdekvédelmi feladata volt, hogy a szakdolgozók érdemi béremelésére kerüljön sor, ami 2023-ban és 2024-ben is megtörtént.

Tudjuk, hogy a végeredménnyel nem mindenki elégedett és vannak olyan munkavállalói csoportok, akik nem kaptak érdemi emelést ebben az évben, azonban a szakdolgozók többségének nőtt a keresete, ami a szakszervezet érdekvédelmi tevékenysége nélkül nem történt volna meg.

Folyamatos sztrájktárgyalásban voltunk a Belügyminisztériummal a béremelések előkészítése ügyében, számos javaslatot dolgoztunk ki, melyek közül volt, amit figyelembe is vettek, mint a bérhatárok emelése, a képzettségi fokozatok szélesebb körének elfogadása a korábbi tárcajavaslathoz képest.

Fontos eredménynek tekintjük, hogy a pótlékoknak a bérbe való beépítése nem a béremelés terhére, hanem azon felül került sor.

Meggyőződésünk, hogy szervezetünk folyamatos szereplése a közmédiában sok segítséget nyújt abban, hogy a dolgozók érdekében tudjunk keresetjavulást elérni, és hogy egyre elfogadottabb lesz az is, hogy a vezetők kiválasztásánál a munkavállalókkal való kommunikáció szerepe nőjön.

Ugyancsak sokat tettünk azért, hogy a dolgozók folyamatosan tájékozódjanak az őket érintő jogszabályi változásokról, valamint, hogy megkapják az őket érintő anyagi juttatásokat.

Sokan szorultak jogi tanácsadásra, többszáz szakszervezeti tagunknak segítettünk a helyi problémájának megoldásában tanácsadással, a munkáltatóval való egyeztetéssel is. 

Az Alapszabály módosítás elfogadása után a tisztújítás következett, melyet nyílt, írásbeli szavazással bonyolítottunk le.

Az új Alapszabály értelmében az elnökség 4 főre csökkent. Az elnöki és két alelnöki tisztséget volt szükséges választásra bocsátani, mivel Tóth-Baranyi Zsolt alelnök mandátuma csak később fog lejárni.

Az elnök személyére egyetlen jelölés érkezett, minden küldött Dr. Soós Adriannát jelölte. Négy főre érkezett alelnöki jelölés.

A szavazatszámlálás után a Szavazatszámláló Bizottság megállapította, hogy a választás érvényes és eredményes volt, az eredmények ismertetésre kerültek a jelenlévőknek.

Dr. Soós Adrianna elnök asszonynak egyhangúan szavaztak bizalmat a következő négy évre is a jelenlévők. Alelnöki pozícióban maradt Bencsik Andrásné és Eisenhauerné Fördős Andrea, Tóth-Baranyi Zsolt mellett.

A Felügyelő Bizottságban is változások történtek, hiszen Baráth Katalin lemondott aFelügyelő Bizottság elnöki feladatairól, helyette Dudás Pálné látja el a bizottság elnöki feladatait a következő négy évben. A Felügyeli Bizottság másik két tagjának Kozicsné Fejes Ilonát és Fábián-Harsányi Izabellát választották.








 

Köszönjük a leköszönő alelnök munkáját!

 

A tisztújítás után Dr. Soós Adrianna ismertette a FESZ 2024. szakmai és évi pénzügyi tervét, melyet a Küldöttgyűlés egyhangúan elfogadott.

A szakmai működésünk feltételei kedvezőtlenebbé váltak azáltal, hogy a Kormány mindent megtesz a szakszervezetek ellehetetlenítése érdekében a közszféra területén, melynek érzékelhető lépése a szakszervezeti tagdíj munkáltató általi levonásnak megtiltása. Ez sajnos tagvesztéssel és tagdíj vesztéssel jár annak ellenére, hogy új belépők is vannak. 

Reméljük, hogy ez csak átmeneti és a jövőben egyre többen csatlakoznak hozzánk, annál is inkább, mivel a szervezet tájékoztatása iránt érdeklődők, a közösségi oldalaink követőinek száma több tízezer fő.

A tagdíjfizetés megváltozott rendje sokkal több adminisztrációs terhet ró a szakszervezetre. Emiatt kérjük tagjaink türelmét irányunkba, igyekszünk az érdemi munka (érdekvédelem mellett) precíz, pontos nyilvántartást veztni, hiszen fontosnak tartjuk elszámolásunk feddhetetlenségét is. 

Sajnos sokan még mindig nem értették meg, hogy ha a szakszervezet anyagi források hiányában megszűnik, akkor búcsút mondhatnak az elkövetkező években a további béremeléseknek, és a munkahelyeken sem lesz senki, aki a basáskodó vezetőkkel szemben vagy a jogszerűtlen kifizetésekkel, bánásmóddal szemben védelmet szolgáltathat.

A következő 4 éves ciklusban továbbra is folytatjuk a keresetek további növelése érdekében munkánkat -tárgyalások, tömegkommunikáció-,a dolgozók támogatását, akár sztrájk vagy más keményebb eszközök útján.

A dolgozók jelentős része túlterhelt, nem normális az, hogy vannak, akik havi 250-300 órát dolgoznak a normális megélhetésért.

Ezen változtatni kell, hogy a törvényes munkaidő alatt keressék meg a megélhetéshez szükséges bért!

A megváltozott jogi környezetben egyre nagyobb szerepe lesz a munkáltatókkal folyó egyeztetéseknek.

Mindenkivel meg kell értetni, hogy a szakszervezethez való tartozás védelmet jelent a munkahely biztonsága és az anyagi előmenetel szempontjából is.

Az érdekvédelem - bérharc, tájékoztatás, tanácsadás és képviselet - mellett több energiát szeretnénk szánni a képviselőink szakmai és kommunikációs felkészítésére, valamint szeretnénk az elérhető kedvezményeinket is bővíteni tagságunk érdekében.

A szakszervezet működését a tagság befizetései biztosítják, ennekellenére jelenleg rengeteg időt szánunk arra, hogy minden megkeresésre (nemcsak tagokesetében) érdemben reagáljunk. Az egyre sokasodó problémák és feladatok miatt jövőben, fontos, hogy mindenki tudja csak azok számíthatnak ránk, akik vállalják a tagsággal járó kötelezettségeket.

Elnök asszony megköszönte s leköszönő alelnök, Csernik-Bóka Melinda és a Felügyelő Bizottság leköszönő elnökének, Baráth Katalinnak az eddigi munkáját!


Az újonnan megválasztott tisztségviselők nagy kitartással, tudással és tapasztalattal fogják továbbra is képviselni a Független Egészségügyi Szakszervezet tagjainak érdekeit!

« Ugrás az összes hírhez

Legfrissebb híreink

04.08 Összefoglaló a XXIV. Országos Küldöttgyűlésről 2024.04.04-én tartottuk a XXIV. Országos Küldöttgyűlésünket, mely egyben tisztújító küldöttgyűlés is volt. A küldöttgyűlésen 251 mandátum erejéig jelentek meg a küldöttek, mely 85%-os részvételnek felelt meg, így a küldöttgyűlés határozatképessége a minősített többséghez is mindvégig elegendő volt. Elolvasom
03.25 Választ kaptunk Dr. Takács Pétertől Választ kaptunk Takács Péter Államtitkár úrtól legutóbbi levelünkre is. Támogatja és köszöni, hogy a FESZ a munkáltatókkal való közvetlen kapcsolat útján is elősegíti, hogy a munkáltatók végrehajtsák a béremelésre vonatkozó jogszabályokat és ajánlásokat. Elolvasom

Címkefelhő

Államtitkár Bérezés Dokumentum Egyeztetés Együttműködés Felmérés Javaslat Jogszabály Kedvezmény Közlemény Levelezés Megjelenések Munkajog Nyomtatvány Pályázat Sztrájk Tagdíj Tagfelvétel Ünnep Válasz
Made by FortuNet