Barion Pixel

Választ kaptunk Dr. Takács Pétertől

2024.03.25

Dr. Takács Péter Államtitkár úr támogatja és köszöni, hogy a FESZ a munkáltatókkal való közvetlen kapcsolat útján is elősegíti, hogy a munkáltatók végrehajtsák a béremelésre vonatkozó jogszabályokat és ajánlásokat.

Ahol előzetes tárgyalásokat tudtunk folytatni, azokban az intézményekben, ez meg is történt. A béremelések 17-23 % közti összegben valósultak meg, a pótlékok és a munkáltatói döntésű elemeket nem a béremelés terhére fizetik ki a munkáltatók , hanem azon felül.

Az adatkérésekre vonatkozó igényeket amiket a munkáltatók felé küldünk és a konzultációra vonatkozó kéréseket is fontosnak tartja.

Minden esetben, ahol a béremelésekkel kapcsolatban a munkavállalóink jogos panasszal élnek, a munkáltatóktól kérünk erről tájékoztatást és korrekciót a tagjaink érdekében. Ezeket a kéréseket folyamatosan eljuttatjuk vagy már eljuttattuk a munkáltatókhoz, ahol erre a tagjaink meghatalmaznak minket.

Szóvá tettük a gazdasági terület bértámogatásának alacsony voltát is, azonban nem az egyedüli forrása a béremeléseknek az alacsony bértámogatás , így a munkáltatónak módja van ennél magasabb összeget is adni. Mivel ezen a területen sincs bértábla a bér megállapodás kérdése. Ha a gazdasági terület dolgozói nagy számban lennének szakszervezeti tagok, akkor nem lehetne őket így kisemmizni.

Javaslom csatlakozzatok hozzánk, és a munkáltatóknál el fogunk járni az érdeketekben!

Továbbra is napirenden van-kérésünkre a valós munkaidőnyilvántartás bevezetése, nevezetesen hogy a ténylegesen a munkahelyen eltöltött időt vegyék figyelembe munkaidőként beleszámítva azt az időt is, amennyivel hamarabb ott kell lenni a munkahelyen a betegek átvétele , munkaruhába való átöltözés, az eszközök előkészítése, átadása vagy egyéb feladat céljából. Ez a 12 órás munkarendben dolgozó osztályokon éves szinten mintegy 5-10 nap munkanap többletmunkát is jelenthet, amit vagy ki kellene fizetni (200-300 000Ft többletbér) vagy ki kellene adni szabadságban vagy annyival kevesebb beosztást jelentene.

Szóvá tettük azt is, hogy sok esetben a felső vagy középvezetők nem toleráns magatartása is elrettenti a dolgozókat.

Egyelőre további béremelésekről a jövőre nézve nincs döntés, de azt továbbra is szorgalmazni fogjuk, hiszen a bérek reálértékének megtartása fontos mindenki számára.

 

A levél teljes terjedelmében a FESZ tagjai számára érhető el, a szakszervezeti kapuban "2024.03.25. Válasz Dr. Takács Pétertől" dokumentum címmel.

Ha egyetértesz céljainkkal és tagságoddal támogatnád az élhető magyar egészségügy megteremtését, akkor csatlakozz hozzánk most!

« Ugrás az összes hírhez

Legfrissebb híreink

07.16 Folyamatos egyeztetések zajlanak az ágazati béremeléssel kapcsolatosan 2024. márciusi béremelés bár sokaknak jelentős emelést hozott, másoknak sajnos nem. Számos tagunk keresett meg bennünket panaszával, az ő érdekükben jelenleg is zajlanak az egyeztetések. Elolvasom
07.15 Szakszervezeti jogok - Bírósági végzés A szakszervezet javára döntött a Bíróság, a munkáltató tájékoztatási kötelezettség elmulasztása miatt. Elolvasom

Címkefelhő

Államtitkár Bérezés Dokumentum Egyeztetés Együttműködés Felmérés Javaslat Jogszabály Kedvezmény Közlemény Levelezés Megjelenések Munkajog Nyomtatvány Pályázat Sztrájk Tagdíj Tagfelvétel Ünnep Válasz
Made by FortuNet