Érdekvédelem

Rajtatok múlik mit érhettek el a jövőben!

Kedves Munkatársaink!

Legfőbb feladatunknak a Ti érdekeiteknek a védelmét tartjuk, hogy tisztességes jövedelemhez jussatok, és emberhez méltó munkakörülmények közt, felelősséggel végezhessétek munkátokat!

Az érdekvédelem menüpont alatt azokról a lépésekről tudósítunk Benneteket, amelyeket kifejezetten e cél érdekében teszünk, tettünk. Láthatjátok azokat a leveleket, amit a minisztériumoknak, kormánynak írunk, ha országos változásokat akarunk, beszámolunk a sajtón keresztül történő lépéseinkről, és mindazokról a nyomás gyakorlási módszerekről, amelyek ahhoz kellenek, hogy megtörténjenek a szükséges változások a kormányzati intézkedésekben és a konkrét munkahelyeken.

A napokban többen megkaptátok a szeptemberi bérkiegészítéseket, a beígért bértáblának megfelelően. Bár sokan azok közül, akik részesültek emelésben sem felhőtlenül tudnak ennek örülni a mértékek és az arányok miatt, azonban még rosszabb azoknak, akik egyáltalán nem részesültek ebben. Az ő érdekükben további lépéseket teszünk, és nem nyugszunk bele, ebbe az aránytalan elosztásba. Azok az érdekképviseletek, akik ott voltak, nem tudom hogyan hagyhatták ezt!

A szakszervezet ereje a tagság létszámán múlik!

Ahhoz, hogy egy szervezet részese legyen az országos ágazati, vagy szakágazati, vagy a munkáltatói egyeztetéseknek az ott dolgozók legalább 10%-ának az adott szervezet tagjának kell lennie. E nélkül legfeljebb javaslatokat tehet, más akciókat indíthat, de nem vonják be a párbeszédbe.

Ezért kérek mindenkit, csatlakozzon hozzánk, hogy a következő időszakban erősebbek és megkerülhetetlenek legyünk a bérekről, a munkafeltételekről szóló tárgyalásoknál! Ahhoz hogy segíthessünk nektek, ti is segítsetek nekünk hogy elegen legyünk ahhoz, hogy kötelező legyen minket a FESZ-t bevonni a tárgyalásokba.

Úgyhogy rajtatok múlik mit érhettek el a jövőben, melyhez összefogás, és erős szakszervezet kell. A FESZ-be jelentkezhettek egyszerűen a Tagfelvétel menüpontban lévő regisztrációs űrlap kitöltésével.

Ezt a közszférában kialakult bérezési rangsor kiválóan mutatja, az egészségügyi és szociális szférában ahol alacsony a szakszervezeti tagság a legalacsonyabbak a bérek, a szociális terület az utolsó, az egészségügy az utolsó előtti. A pedagógusok, ahol erős szakszervezetek vannak, és a dolgozók nagy része csatlakozott hozzájuk, bérezés tekintetében lényegesen megelőzi az egészségügyi és szociális szférát.

 

A felhívás vonatkozik az alapellátásban, a műszaki-gazdasági területeken dolgozókra, mindazokra, akik éhbérért húzzák az igát, azért hogy a gépek, eszközök,  infrastruktúra gyógyításra kész állapotban legyen, hogy akik gyógyító munkát végeznek megkapják a bérüket, az iskolai orvosokra, fogorvosokra és őket segítő asszisztensekre, fogorvosi asszisztensekre, védőnőkre akik ugyanolyan fontos láncszemei a gyógyításnak, mint azok akik most részesültek az emelésből. De gondolunk itt azokra a munkatársakra is, akik a szociális ágazatban végzik nap mint nap embert próbáló munkájukat az ápolást, gondozást, és gyakran a gyógyító munkát. Akik most többet vihetnek haza, - a kórházakban, rendelőintézetekben, a mentésben vagy a vérellátásban dolgozó orvosok, szakdolgozók - az ő érdekük is további képviseletre szorul, mivel egyelőre csak bérkiegészítésről beszélhetünk, és nem alapbéremelésről. E mellett olyan torz bérarányok is jöttek létre sok esetben az új intézkedéssel, hogy az azonos feladatokat ellátók között 30-50%-os bérkülönbségek is kialakulhatnak, ami a munkahelyi csapatmunkát és a gyógyítást is aláássa. Sokan hihetik azt, hogy a szakszervezet azokért is fellép, akik nem tagok, de senki nem várhatja el, hogy azok, akik vállalják a szervezethez tartozást, azok kaparják ki a gesztenyét azoknak is, akik semmit sem akarnak tenni magukért, vagy másokért. A szakszervezetek néhány fővel a hátuk mögött sem a munkahelyeken, sem az országos politikában nem tudnak olyan eredményeket elérni, mint akkor, ha sokan állnak mögöttük. Gyakori hivatkozás, hogy fél a dolgozó, hogy hátránya lehet a tagságból, ami azért nem fogadható el, mert a munkáltatónak egyáltalán nem kell tudnia ki a tag és ki nem, a tagdíj egyénileg is fizethető. Másrészt pont a tagok vannak sokkal kevésbé kiszolgáltatva, mert a szakszervezet hatásosabban tud fellépni az érdekükben, mint ők saját maguk. Már a mostani bérintézkedésből méltatlanul kimaradt kollégák közül is jó néhány számára tudtunk a munkáltatónál eredményes intézkedést tenni, hogy megkapják ők is a bérfejlesztést, amit saját maguk nem tudtak elérni.

Dokumentumok, levelezések

Levél Dr. Kásler Miklós miniszternek -járvány lekűzdése

Levél Dr. Latorcai Csaba államtitkárnak - állásfoglalás és intézkedés kérése

Levél az EMMI államtitkárának az E kategóriát érintő besorolások ügyében

Levél Dr. Kásler Miklós miniszternek - Tiltakozunk a létszámstop ellen

Baycsy betegszállítók munkakörülménye - Válaszlevél a III.kerületi Járási Hivataltól

Baycsy betegszállítók munkakörülménye - Levél a III.kerületi Járási Hivatalnak

Baycsy betegszállítók munkakörülménye - Levél a Főigazgatónak

Levél Dr. Kásler Miklós miniszternek - béremelések ütemezése

Válaszlevél az Emberi Erőforrások Minisztériumától - pótlékok kifizetésével kapcsolatban

Levél Kásler Miniszter úrnak a pótlékok kifizetésről

Azt szeretnénk, hogy a Miniszter úr intézkedjen, hogy közérthetőbbek legyenek az elszámolások, minden hónapban fizessék kis ledolgozott órákat, és kapják meg azokat a pótlékokat, ami jár, ne a dolgozókon spóroljanak az intézmények.

Válaszlevél az Emberi Erőforrások Minisztériumától - az egészségügyi szférában dolgozók helyzetével kapcsolatban

Levél Dr. Nagy Anikó államtitkárnak - gratuláció és bérfejlesztés

Levél Dr. Kásler Miklós miniszternek - gratuláció és bérfejlesztés

Felhívás tüntetésre, egészségügyi dolgozóknak - 03.24

Felhívás tüntetésre - 03.24

Dr. Ónódi Szűcs Zoltán válasza a sztrájk tárgyalásra

Dr. Ónódi Szűcs Zoltán válasza a követelésre

A FESZ-MOMSZ által megválasztott sztrájkbizottság Sztrájkkövetelései Orbán Viktor miniszterelnök úrnak

Levél a 5.12 Szakszervezet, a Tiszta Egészségügyért-től - Csatlakozás a követeléshez

Az 5.12 Szakszervezet, a Tiszta Egészségügyért(5.12 Szakszervezet) tagsága és elnöksége nevében megismételjük támogatási és csatlakozási szándékunkat az egészségügyi dolgozók bérrendezése és munkahelyi körülményeik javítása érdekében, az Önök szervezetei által a kormányzat számára megküldött követelésekhez.

Levél Orbán Viktor miniszterelnöknek - Egészségügyi dolgozók bérrendezése

Levél Orbán Viktor miniszterelnöknek - Szakdolgozók béremelése

Hiába a novemberi 12 %-os béremelés, a szakdolgozók többsége nem vagy alig keres többet a szakmai minimálbérnél. Ezért kérjük a Miniszterelnök Úrtól, hogy intézkedjen további béremelésről , hogy a munkával és terheléssel arányos béreket kapjanak a dolgozók. A szolidaritás jegyében kezdeményezze, a Magyarországon kiképzett, de külföldön dolgozó orvosok, ápolók képzési költségének megtérítését.

Látlelet a magyar egészségügyi dolgozókról

Levél Dr. Ónodi- Szűcs Zoltán államtitkár úrnak - Látlelet a magyar egészségügyi dolgozókról

Levél Varga Mihály miniszternek - az egészségügyi és szociális ágazatban dolgozók bérrendezése

Válaszlevél az Emberi Erőforrások Minisztériumától - Az egészségügyi ágazati béremeléssel kapcsolatos tájékoztatás

Levél Czibere Károly államtitkár úrnak előrehozott bérkifizetésről a szociális ágazatban

Levél Dr. Ónodi- Szűcs Zoltán államtitkár úrnak- előrehozott bérkifizetésről

Előrehozott bérkifizetés

Levél a Főigazgatóknak - Karácsonyi cafetéria juttatás

Levél Balog Zoltán miniszternek - Bérfelzárkóztatás

Válaszlevél az Emberi Erőforrások Minisztériumától - Iskolakezdési támogatás biztosítása a munkavállalók részére

Levél Ónódi SZűcs Zoltán Államtitkár Úrnak - A kormányzati bérintézkedésekhez kapcsolódó problémák megoldása

Válaszlevél az Emberi Erőforrások Minisztériumától - Egészségügyben dolgozók (műszaki, gazdasági terület) bérrendezése

Levél Czibere Károly államtitkárnak

Az egészségügyben dolgozó több tízezer ember bér kiegészítésben részesült szeptember 1-től. Sokan azonban, akik szintén egészségügyi, vagy szociális gondozói munkát végeztek, nem részesültek ebből, pedig indokolt, hogy e rokonszakmák anyagi helyzete hasonló legyen. A lemaradások megszüntetése érdekében fordultunk a Szociális Ügyekért Felelős államtitkárhoz levelünkkel.

Levél Varga Mihály miniszternek - Egészségügyben dolgozók (műszaki, gazdasági terület) bérrendezése

Levél Balog Zoltán miniszternek - Egészségügyben dolgozók (műszaki, gazdasági terület) bérrendezése

Levél Balog Zoltán miniszternek - Iskolakezdési támogatás biztosítása a munkavállalók részére

Levél a Főigazgatóknak - Iskolakezdési támogatás biztosítása a munkavállalók részére